Байганьовски патриотизъм на Рилски езера

author
7
0 minutes, 12 seconds Read
Скандална снимка на танцов състав в района на Рилските езера взриви мрежата. Байганьовски патриотизъм на Рилски езера

Безспорно през лятото най-атрактивен в района е природният феномен Седемте рилски езера. Разположени в живописни циркуси под не по-малко красиви била и върхове, езерата Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното могат да бъдат видяни в 4-5-часова разходка от хижата.

Най-близките езера отстоят на около 40 минути пеша от хижа Рилски езера – до Бъбрека по пътеката нагоре край трасето на влека по Сухия рид, или до Рибното при старата хижа по пътеката на югоизток. За приятната ви разходка покрай живописните езера можете да тръгнете по едната пътека и да се завърнете по другата.

Цитат от събитието:

“Заповядайте на 11-ти Август, на най-голямото планинско хоро, правено някога в света.
При добра прогноза ще направим втори свободен полет с балоните на Клуб Адреналин и опит за Гинес рекорд*** с Pablo Signoret за СЛАГ ЛАЙН ( ходене пеша по въже) между два балона. Ще участват 7 ансамъла от 7 различни етнографски области. Голямото хоро започва в 12:00 на голямата поляна пред ез. Бъбрека. В 16:00 ще направим най-големия жив надпис “България” на 2200 м надморска височина. Всички танци и хореографии ще бъдат на фона на музката от жив оркестър.
Ще има и опит за Гинес рекорд за най-голям жив надпис с народни костюми!
На балоните ще опитаме да качим единствено хора в неравностойно положение.
На събитието ще присъства и успешният оператор от САЩ Jacob Schwarz със своя екип, който ще заснеме клип за България заедно с нас.”
Купи от тук

Коментари под снимката:

Александър Илиев Когато си селяндур и държиш и племето дебили като теб да го види. Булгар, булгар!
Sonya Koen Смешници!Ще намразя нашите хора!
Мария Баракова Господин Великов, кадърът Ви провокира погрешни представи у хората, извадена е от контекста на събитието на организаторите https://www.facebook.com/ourhomebulgaria/ , както и идеята, процеса на заснемане на творчески видео продукт на инициативата Седем Ансамбъла На Седемте Рилски Езера, стои провокативно и създава напрежение у потребителите на социалната мрежа.
Lyubomir Karagyaurov На седемте рилски ли бе? Вие акъл нямате!
Ivo Penev Как не ви е срам. Вископланнските езера на България са уникални екосистеми изключително крехки и уязвими. По закон е забранено къпането и влизането във тях. Така ли разбирате патриотизма да газим закона и да викаме Булгар Булгар Бай Ганьовщина от най висша форма.
Dragomir Kasarov Тия момци нямат работа там. Някой умен и красив ще е автор на идеята …
Купи от тук

Имайте предвид, че районът на Седемте рилски езера е защитена територия, в която е забранено паленето на огън, опъването на палатки, изхвърлянето на отпадъци и други дейности, които могат да нарушат екоравновесието. Забранено е също така и къпането в езерата или реките, чрез които се оттичат едно в друго. Нека заедно опазим езерата и района около тях чисти, за да могат да ги видят такива и следващите поколения.

Имайте предвид също така, че хижа Рилски езера и високопланинските райони около нея, разположени над горския пояс, попадат в Национален парк Рила. Затова всички активности извън утвърдените пътеки и трасета в защитената територия трябва да бъдат съгласувани с дирекцията на парка, ако не са заложени в Плана за управление.

Similar Posts

7 Comments

 1. avatar
  Христина Киримидчиева says:

  Намирам инициативата за изключително идейна и красива и една наистина голяма възможност за популяризирането на страната ни в света с едни от най-българските природни символи и традиции. А доколкото притесненията за екосистемата на района на Рилски езера, смятам че там отдавна има далеч по сериозен проблем свързан с големия трафик туристи и липсата на тоалетни.Екосистемата на района отдавна сериозно страда от това. Ако всички толкова ги е грижа за езерата и района, както личи от коментарите може би е редно да се замислят как да се реши проблема с пренатоварването с туристи и липсата на тоалетни, защото вече на долните езера от няколко години насам доста им личи промяната на киселинноста. Ето една добра статия по въпроса на вниманието на природозащитниците на езерата: https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/08/23/2127784_sedemte_rilski_blata/?sp=1#storystart

 2. avatar
  Ралица says:

  и тези всичките са се качили с незаконния лифт..
  дупе да им е – да маат и да се потят пеш, я

 3. avatar
  Ралица says:

  Г-жо Киримидчиева,

  Никой не отрича заблатяването и вече променената екосистема на Рилските езера, вследствие на огромния многохиляден туристопоток. Най-важният елемент е, че същият се увеличи до такъв мащаб в директен резултат от незаконния лифт на Паничище, както и незаконното извозване с джипове и катъри. Нали се сещате, че е много лесно да се качим на лифта и да си направим селфи с езерата, вместо да се потим пеш нагоре 3-4 ч.?

  Лошото в случая, с това събитие, е легитимацията на това поведение – нагазване в езеро от Национален парк, където това е абсолютно забранено. Дава се публичност на действия, които пряко ощетяват флората, фауната и ландшафта на най-красивия циркус в Рила. Снимката с “юнаците” в Бъбрека е споделена чрез социалните мрежи и е достигнала стотици хиляди хора. И фактът, че някой е прави и се гордее с това, всява усещането, че такова поведение е позволено.

  Кажете какво е “красивото” и “идейното” по думите Ви в това?

 4. avatar
  Георги says:

  Абсолютно съм съгласен с Ралица. Вече не знам къде и какво трябва да се пише, че езерата в Рила и Пирин не са нито къпални, нито кенеф. Бях донякъде склонен да оправдая съставът, защото вероятно фотографът ги е наврял вътре, заради едната снимка, но не… Не може да се качиш горе, да ги видиш тези езера и да се метнеш вътре в тях. Върхът на свинщината и кретенизма! Това дори не е байганювщина, защото героят на Алеко отдавна е задминат от наследниците си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Няма ли да завършите поръчката си?

Въведете данните си, за да се свържем с вас, може да си дадем и малка отстъпка.

Call Now Button