Къде да посрещнете изгрева на Джулай морнинг

author
0 minutes, 12 seconds Read

Рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещнаха изгрева на слънцето на брега на морето. По традиция “Джулай морнинг” символизира недоволството и желанието за свобода на личността.

“Джулай Морнинг” или накратко Джулая (по името на известната песен на “Юрая Хийп” от 1971 година “July Morning”) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски език означава “юли” и от там “Юлско утро”. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.
Въпреки че традицията Джулай Морнинг е свързана с хипи движението от 60-те години, България е единствената страна, в която празнуването на Джулай е запазено и до днес. Джулай Морнинг възникава във Варна през 1986 г. като протест срешу комунистическата власт, който се изразява в символиката на едноименната песен на Uriah Heep. Посрещането на изгрева се възприема като едно ново и по-добро начало за бъдещето на първоначалните участници. Това са и първите български хипари.

Камен бряг

Камен бряг е традиционно място за посрещане на първите лъчи, които докосват земята на 1 юли.

купи тук

Традицията първото юлско слънце да се посреща с концерт в местността „Огънчето“ край Камен бряг ще бъде спазена тази година.
На сцената край брега ще се качат  български рок банди „Red House”, „Do Sho Band“, „Drive your life“, „Антифриз“ и „Sheky and Тhe band“. Легендарният вокалист на „Rainbow“, „Alcatrazz” и „Michael Schenker Group” – Doogie White заедно с българската рок група „John Steel“ ще изнесе едночасов концерт, който ще включва част от най-големите световни рок хитове. В първите минути на изгрева той ще изпълни емблематичната песен на  „Uriah Heep“ от 1971 г.  „July Morning“.
Невероятно рок преживяване и силни емоции очакват феновете на твърдия звук в нощта срещу първи юли. Началото е час преди полунощ, а купонът ще продължи до 6.00 часа сутринта.

Рок фестивал Джулай морнинг, Тутракан

За осма поредна година в Тутракан ще се проведе July Morning на 30 юни срещу 1 юли.Край живописния бряг на река Дунав в Тутракан, за да посрещнат първите лъчи на юлското слънце Фестивалът се наложи като традиционен за града. Всяка година в него ще участват елитни български музиканти и групи. Години наред е емблематично участието на знаменития Джон Лоутън във фестивала. Наред с тях пеят на сцената и много млади изпълнители, които предстои да се наложат на музикалната сцена.

ПОСРЕЩАНЕ ДЖУЛАЙ МОРНИНГ НА МУСАЛА

Вместо на морския бряг, на покрива на Балканите ! Важно е настроението и вдъхновението, което ще качим с нас !

Връх Шипка

За пета поредна година на 1 юли фотографи от двете страни на Балкана ще се съберат на Паметника на Свободата на връх Шипка, за да посрещнат първия юлския изгрев. Освен на морския бряг, Джулай морнинг ще има и на старопланинския връх, както са го замислили майсторите на фотообектива.
Срещата в първото юлско утро за тази година е на обичайното място – паркинга на предела, след което фотографите заедно ще се отправят към легендарния връх, за да снимат изгрева на слънцето.
Освен китари, на историческия връх през изминалите четири години са звучали и гайди, типично по български.

На Черни връх

За поредна година столичани ще посрещнат Джулая на Витоша. По традиция, те ще се качат на Черни връх малко преди изгева на 1 юли. Купонът по повод най-слънчевото утро през годината обаче, ще започне още в 23.00 ч. в хижа „Алеко“.

купи тук

Въпреки, че традицията на Джулая е свързана със световното хипи движение през ’60-те години, тя съществува в България до днес и продължава да се разпространява. Джулая излезе и извън рамките на традицията, според която първите юлски лъчи посрещаме на някое живописно кътче на българското Черноморие. През последните години събитието се отбелязва в различни градове в България, но едно нещо не се променя – усмивките на лицата на хората.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Няма ли да завършите поръчката си?

Въведете данните си, за да се свържем с вас, може да си дадем и малка отстъпка.

Call Now Button situs toto