Забавления в гората с нулеви отпадъци

author
0 minutes, 3 seconds Read
купи от тук

Летните жеги са най-подходящото време да се отдадем на разходки и къмпинг в гората. Напливът от туристи през летният сезон обаче , води до замърсяване с огромни количества пластмаса, която се разгражда за около 500 години. Ние не сме наследили Земята от дедите си, а сме я взели назаем от децата си.

Една чудесна възможност за забавление през лятото е фестивалът “Лятна случка” , който ще се проведе на 13,14 и 15 юли в м.Карандила , близо до Сливен. Лятна Случка се придържа към концепцията „Нулеви отпадъци“ или поне намаляване на отпадъците, като за целта всички участници, кухни, барове и т.н. е добре да предлагат прибори и посуда за многократна употреба за продажба или под формата на депозит /чаши за напитки, чинии, прибори и др./. Това важи със сто процентова сила за чашите, които ще се предлагат и от които ще се консумират бира и напитки на фестивала. Гостите ще могат да закупят или вземат на депозит /5 лв/ чаши за многократна употреба „stack cup“ с логото на фестивала, канчета или други предложения за консумация на напитки от организаторите. Друг вариант за кухните е използването на бързо биоразградими съдове, компостируеми /от трици, бамбукови, захарна тръстика и др./ за еднократна употреба, които биха станали част от обмяната на веществата без да замърсяват околната среда.За да остане природата чиста и след нашия Фестивал, за да могат растенията и животните да живеят без да ядат отпадъците от опаковки и съдове, останали след събитието, е необходимо всеки гост, участник, организатор да си носи съдове /метално канче, чаша, прибори, купички, чинии/, торбички за многократна употреба и др., които да се върнат обратно вкъщи и да не останат боклуци в красивата Синя планина;

  1. Участниците, които ще предлагат храни, напитки, сувенири и др. стоки е необходимо да гледат по-природно към опаковките т.е. да НЕ предлагат найлонови, пластмасови и други трудно разградими опаковки тъй като е възможно голяма част от тях да останат в природата. Забранено е предлагането в стъклен амбалаж поради съображения за сигурност /лесно нараняване/ и трудност в събирането на такъв вид отпадък. Предлаганите опаковки и съдове да са от:
  • рециклирана хартия/картон /чаши, чинии, халби, опаковачни торбички/;
  • туристически метални канчета;
  • чинии от захарна тръстика или трици, растителна пулпа;
  • дървени /вилици, лъжици, купички и др/, бамбукови;
  • непечена глина, която лесно се разгражда,
  • торбички за многократна употреба. Предходното важи и за всякакви елементи на агресия и склонност към конфронтация с гостите на фестивала. Молим всички, свидетели на подобно поведение да сигнализират своевременно на човек от екипа на „Лятна случка“. Забранена е употребата на всякакъв вид взривни вещества, димки или бомбички на цялата фестивална ареа и палатковия лагер, освен ако това не е част от програмата на някой участник, за което сме предварително уведомени. Малолетни и непълнолетни лица са добре дошли на фестивала с родител или пълнолетен придружител /отговорник,  ръководител/ и подписана предварително декларация или друг документ регламентиращ присъствието и участието на лицата във фестивалаАбсолютно е забранено къпането в езерото, недалеч от което ще се провежда фестивалът! Сигурни сме, че всички хора, които ще присъстват на „Лятна Случка“ са страхотни и добронамерени хора, но мислете за багажа си понякога докато се забавлявате на воля.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Няма ли да завършите поръчката си?

Въведете данните си, за да се свържем с вас, може да си дадем и малка отстъпка.

Call Now Button