10 планински фестивала, които да посетите това лято

author
0 minutes, 41 seconds Read

Фестивалът „Лятна случка” – Карандила 2018

е насочен към съвременните форми на изкуството и начините за доближаване до природата, като се съчетават традиционното и новото в търсене на алтернативни методи за развлечение и творчество, начини на общуване и намиране на себе си в заобикалящия свят. Събитието следи тенденциите и проблемите в областите, които смятаме, че се нуждаят от откриване, а самите ние имаме интерес към тях: екология, спорт, занаяти, здравословен начин на живот, свободно време, нови технологии, музика, изкуство.

Фестивалът се провежда за шеста година, като продължителността му е два дни и половина. През тези дни ще се стремим да намерим допирните точки между понятията съвременно и прогресивно от една страна и естествено и традиционно от друга. С множество дейности ще се опитаме да докажем, че в една правилна еволюция тези понятия трябва да вървят ръка за ръка. „Лятна случка“ вече стана традиция и възможност за района на Сливен и Карандила, от която всеки желаещ може да се възползва, за да открие и последва нови социални и творчески хоризонти.

Концепцията ни за изложеното дотук е представена под формата на различни работилници, изложения, презентации, практики, артистични представления, срещи, предизвикателства, музика и танци, игри, цвят, настроение, огън. Сцената на „Лятна Случка“ е изпълнена с богата и разнообразна музикална програма:

Петък
Главна Сцена:
21:00 – Трудно Детство – България
22:45 – Roots Rock Reggae – България
00:15 – Conquering Lion – Македония
Малка сцена: очаквайте информация

Събота
Главна Сцена:
13:00 – Таралежков – България
14:20 – Groovin’ Pipers – България
21:00 – Daa Seed – България
22:45 – Fanfarrai – Испания
00:15 – Folk’n’Roll – Гърция
Малка сцена:
16:00 – Блато Злато – САЩ

Неделя
Малка сцена: очаквайте информация

БИЛЕТИ – онлайн или в търговската мрежа на bilet.bg – НА ТЪМНО, Booktrading, Office1Superstore и др.

https://liatnasluchka.eu/bileti

Беглика фест 2018: Десет стъпки по пътя

Който е бил на Беглика, я носи в очите и в сърцето. Беглика фест в една дума е Магия – във всичко, и най-вече в хората.

Първата стъпка беше през 2008 година, когато се роди Беглика фест. В началото бяха седем организации и няколко ентусиасти. Наричаха се „Министерството на Свободата” 🙂

Всяка следваща стъпка беше учене в забавление – как да излъчваме, да попиваме, да свирим, да танцуваме, да осмисляме и да споделяме свободата и красотата.

Високи мощни ели, меки поляни за боси крака, хладни бляскави води и бреговете на Големия Беглик. Вечер – огньове и тъпани, голяма луна на черно одеяло, топли сладки приказки между непознати приятели, които се срещат веднъж годишно. Денем музиката цял ден не те пуска от танците с развети коси. И току-виж си пропуснал дискусиите, семинарите, йогата, театъра на импровизацията, танца на силата, а тишинавтите отдавна са заминали на своя остров.

Но дори и да лежиш на поляната в плен на магията и да наблюдаваш човешкия мравуняк, си обзет от щастието да си част от едно невероятно цяло. Само за 1, 2, 3, 4, 5 дни през последните 10 години. Пазиш си ги в сърцето цялата година, за да дочакаш следващата. Как да опишеш Беглика фест? С една дума: Магия. Това не се описва. То се преживява.

От 22 до 27 август 2018 година.

Пак по пълнолуние. Пак на язовир Голям Беглик.

Боровинкови нощи на Амбарица

Идва време пак да берем боровинки с кауза Амбарица. Планувайте отпуските, стягайте раниците и потегляйте към нас. Подготвили сме ви много вкусна храна, амбаришки коктейли, хубава музика, спортни активности и състезания на открито, танци, песни, занаятчийство и образователни беседи. А също поливаме боровинките всяка сутрин, за да има в изобилие за всички!

Тази година събитието е част от кампанията ни за събиране на средства за възстановяване на товарната въжена линия. Това е естествена крачка в развитието и обновяването на хижата през последните 5 години.

 

Станете и вие част от голямото амбаришко семейство! Елате и се забавлявайте с нас! Вход свободен!

„Събуди се!“ Експеримент №∞

е инициативa с цел да се разпространява и споделя наученото в живота, което може да обогати всеки един човек по различен начин.

През последните няколко години посетихме различни места по света и у нас. Видяхме общности стремящи се да живеят в мир, все по-близо до природата. Много хора започнаха да организират и посещават фестивали под различни надслови в целият свят. Всички тези събития позволиха както на участниците във фест
ивалите, така и на гостите да разберат, че не са сами и имат много съмишленици. Така с времето отношенията се пренесоха в живота на голям брой хора.

Вече съществуват много места, където се събират млади хора и заедно творят и обсъждат идеи. Хора, определяйки се един друг не с религия, раса или социално положение. Хора, равни и уважаващи се един друг, изучаващи все по-задълбочено смисъла на думите „човешко същество“.

„Събуди се!“ тази година навършва 8 години, осмицата като символ на безкрайност ще ни дари с още по – богата палитра от преживявания и опитности…

За тези, които им предстои да ни гостуват за първи път ще подскажем, че в планината заедно ще посрещаме изгрева всеки ден, ще научим нови умения във занаятчийската зона, ще чуем много гледни точки в лекционната програма, ще се запознаем с родни и чуждестранни практики за вътрешно развитие. Ще станем свидетели на театрални постановки, кино, акустични концерти, лабиринт на сетивата, фолклорни вечери с кукери, нестинари, гайдари и безкрайни хора, а за най-малките програмата създава преживяване сред природата, което ги събужда да я обикнат завинаги.

На мнозината , за които отдавна е традиция и всяка година изживяват нашия експеримент, обещаваме пет дни и нощи изпълнени с още по – задълбочена информация за древните ни традиции и бъдещите иновации представени от хора от цял свят.

пс. Експеримента е метод, който винаги води до резултати, които сами по себе си никога не могат да бъдат наречени успешни или неуспешни …

4 юли – 9 юли

Plovdiv, Bulgaria

Kongur Air Fest 2018

Kongur Air Fest 2018 идва, за да зарадва всички почитатели на екстремните изживявания и времето, прекарано сред природата.

КОГА?
👉 29.06. – 01.07.2018

КЪДЕ?
👉 На поляната пред хижа Беласица

👉 Организирано 3-дневно каране по трасе Kongur Air DH с Whip Off Challenge, където журито ще избере най-добрия whip и победителят получава купа + парична награда от 500 лв.

ПРОГРАМА:

29.06. (петък) от 12:00 до 18:00 ч.:
Тренировки

30.06. (събота):
Тренировки от 11:00 до 16:00 ч.
Whip Off Challenge от 16:00 до 18:00 ч.

Желаещите да участват, трябва да заявят желанието си предварително, като се запишат онлайн:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSefNodTHu6SJjlAby9Gyq5wv98nXmqp7SYFne6Pz38ckTcMVA/viewform

Такса за участие: 60 лв. за 3-те дни (с включен транспорт и пропуск за събитието. Пропускът дава право за участие във всички останали активности на феста БЕЗ уъркшопа по парапланеризъм и тандемните полети, които се заплащат допълнително).

=======================================================

👉 Уъркшоп по парапланеризъм.

Festival In the Nature – Мъглиж

За поредна година от 19 до 22 юли 2018г ще се проведе FESTIVAL IN THE NATURE – двудневен фестивал на открито в подножието на Стара Планина в местност Баралъка (Барите) – намира се между град Мъглиж и с.Селце.

– Къмпинг
– Екопътека
– Селченска река
– Водопади – Малкия и Големия скок
– Мъглижкият манастир “Свети Николай”
Билети може да закупите в мрежата на Ticketlogic.bg
За повече информация следете събитието във facebook.

Скакавица,блус на високо

За поредна година на 4 и 5 август 2018г ще се проведе Скакавица,блус на високо – двудневен фестивал на открито.

Място: Хижа Скакавица.

 

 

 

Беклемето  Джулай морнинг  рок фестивал

За пореден път в сърцето на Балкана, под паметника “Арка на свободата” Община Троян организира посрещане на юлския изгрев и честване на т.нар. “Джулай морнинг”.
Традиционното за Троян събитие – July morning, посрещане на първото юлско слънце, ще се проведе на Беклемето. Много изненади и емблематични изпълнители се очакват на събитието.

 

Фестивал на дивите цветя в Родопите

Родопите са цветната градина на България. Легендите разказват, че по обсипаните с орхидеи и иглики поляни са бродили самодиви, а местните знахари и днес събират дъхави билки по Еньовден. В месеца на билките и самодивите в няколко населени места от Смолянска община се организира VI-ти Фестивал на дивите цветя от 20 юни до 1 юли 2018г. Фестивалът се организира от Екоорганизация – Родопи и кметствата и читалищата на селата Смилян, Могилица, Сивино, Арда, Сивино, Момчиловци и кв. Райково (Смолян).

Цели на фестивала:
• Да вдъхнови интерес към диворастящите растения и да стимулира местните общности да поддържат техния естествен дом в планината.
• Да популяризира изкуството, културата и традициите на местните общностите, свързани с дивите цветя.
• Да провлече туристи и допринесе за развитието на района.

От 20.06 до 1.07.2018г в пет смолянски села ще се проведе VI издание на Фестивала на дивите цветя, който в програмата си включва пъстра китка от събития, както за любителите на дивата природа, така и за почитателите на родопската култура и фолклор. В месеца на билките и самодивите фестивалът предлага на своите посетители, чрез богатство от цветове, музика, аромати и приключения, да се потопят в магията на Родопите!

Тази година Фестивала на дивите цветя ще гостува и в София по Еньовден! На 23 и 24 юни в двора на Ботаническата градина на БАН ще се проведе и Празник на цветята – с ателията за децата и базар на производители на билкови продукти и козметика!

Организатори: Екоорганизация – Родопи; НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927; НЧ „България 1937“ с. Могилица, Клуб „Хоро“ при НЧ „Орфееви гори“ – Смолян; НЧ „Бащино огнище“ – Арда НЧ „Извор“ – с. Горна Арда; НЧ Светлина 1925“ с. Момчиловци; СНЦ; Артел 13; КСЕТ „Мурсалица“; СНЦ „Добро утре“с. Смилян

Предварителната програма на Фестивала можете да видите на страницата на събитието във facebook.

 

Международен фестивал на фолклорната носия – Жеравна

Международният фестивал на фолклорната носия се провежда в местността Добромерица край Жеравна през първата събота и неделя след Голяма Богородица. Това е един от най-колоритните фестивали в България, който може да бъде описан като истинска машина на времето с пресъздаването начина на живот на българите отпреди 100 години.

Главното изискване за прекрачване във фестивалната територия е да сте облечени във фолклорна носия. Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса. Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място. През първите два дни категорично е забранено заснемането с камери, фотоапарати, мобилни телефони и др. Право на това имат само акредитирани медии и фотографите на фестивала. Всеки посетител може да се обърне към последните за лични снимки, до които ще получи безплатен достъп в сайта www.nosia.bg 20 дни след фестивала.

Участието във фестивал е доброволен акт и желаещите да се включат в него старателно спазват задължителните изисквания за провеждането му. С цел да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката и максималното й приближаване до българския бит отпреди 100-150 години, действа строг фестивален правилник.

Единадесети международен фестивал на фолклорната носия – Жеравна, 2018 ще се проведе на 17, 18 и 19 август.
Правилник на фестивала и повече информация може да видите http://www.nosia.bg и на страницата на събитието във facebook.

 

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Няма ли да завършите поръчката си?

Въведете данните си, за да се свържем с вас, може да си дадем и малка отстъпка.

Call Now Button