Накратко за групата посрещнала нова година около хижа Бенковски

author
8
0 minutes, 3 seconds Read

37Накратко за групата, посрещнала 2017 г. в Стара планина, някъде около хижа Бенковски. Групата е била комерсиална, с организатор НА ПЛАНИНА С ИВАН. Всичките участници са заплатили такса от 120 лв. за възрастен и 90 лв. за дете. Таксата е включвала ДВАМА ПЛАНИНСКИ ВОДАЧИ, две нощувки, застраховка и храна. Подробности за менюто има в страницата “На планина с Иван”. От 28 декември 2016 г. в района на Тетевен и Троян започва да вали обилен снеговалеж и в градовете снежната покривка е ~ 50 см., а във високите части на Стара планина дебелината й достига до ~ 120 см. Групата се е събрала на 31.12.2016 г. в 10:00 ч. в с. Рибарица. Поради пътната обстановка съм сигурен, че е имало закъсняващи и са тръгнали към 10:30 ч. за хижата (това е мое предположение). При перфектни летни условия до хижата нормално се достига за ~ 4-5 часа. Разстоянието от с. Рибарица до х. Бенковски е около 16 км и само може да сметнете при снежна покривка над метър и денивелация около 1000 м. каква е била скоростта на групата. След като са платили на ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ за този маршрут е ясно, че групата се е състояла от неопитни, неподготвени и недобре екипирани туристи. Резултатът е налице – бавно движение на групата, недостигане до хижата в светлата част на денонощието, мокри туристи, изплашени, измръзнали (имало е участник с мехури). В 22 часа завеждащият на ПСС – отряд Тетевен е информиран от местната РС

The adventure begins
Купи от тук

ПБЗН, че на ЕЕН 112 е подаден сигнал за бедстващи туристи на около километър и половина от хижата, НО НЕ ЖЕЛАЯТ ПОМОЩ. Завеждащият на ПСС – отряд Тетевен провежда разговор с ЦДП на ПСС, откъдето дежурният потвърждава съобщението в което са казали, че не желаят помощ и след това връзката с групата се е прекъснала. Всичко това е записано и може да бъде проверено. Същевременно, в Новогодишната нощ се събира кризисен щаб в РСПБЗН за организиране на спасителни мероприятия. Информирани са кметът на града, замесникът му, главният дежурен на ГДПБЗН, дежурният на ОД ПБЗН-Ловеч, дежурният на РУ-Тетевен и т.н. В 01:00 ч. на 01.01.2017 г. се получава информация, че групата е достигнала до х. Бенковски в пълен състав. От горенаписаното е видно, че действието се развива в тъмната част на денинощието, в планински терен, което не позволява използването на летателна техника. И пилоти от ВВС на САЩ и РФ няма да облетят района в тези условия. Снегоходна техника също би била трудно използваема при тази снежна покривка. В случая основна вина има организаторът на това събитие, който подценява метеорологичните и теренни условия. Посочил е късен час за тръгване от с. Рибарица. Няма списък със задължителна екипировка, която той да провери в с. Рибарица дали е налична за всеки един от участниците. Взел им е сумата и вариант за отмяна на събитието не съществува, не съществува и План Б, включващ връщане на групата към с. Рибарица.
Написах коментар в събитието още на 01 януари, но той беше изтрит и ми беше ограничен достъпа до него.
Това е случката.
Поздрави на всички с пожелание за безаварийни дни и нощи в планините! Когато ползвате услугите на туристически агенции/оператори се доверявайте на утвърдени.
Автор : Росен Талов

Similar Posts

8 Comments

 1. avatar
  Димитър Колешев says:

  Само, че утвърдените водачи обикновенно искат повече пари …, а българина за съжаление не разбира защо трябва да плаща повече щом може да мине тънко.

   1. avatar
    Мария says:

    Какво според вас означава “утвърден водач”?
    За мен това означава туроператор, който има лиценз и наема качествени планински водачи.
    Моля админ-а да провери на ето този адрес:
    http://ntr.tourism.government.bg/Registration.nsf/alltato.xsp
    дали предложените от него “утвърдени водачи” имат съоветните лицензи. От изброените аз лично виждам лицензирани само Бюро Радецки. Лиценза не е някаква формалност, а доказателство за ЗАДЪЛЖЕНИЕТО на тези “водачи” да поемат отговорност ако нещо с хората се случи. Не случайно всеки, който е лицензиран заплаща годишна застраховка “Отговорност на туроператора”. Дипломата за планински водач, не означава, че човек може да събира пари от хората на ръка и да ги води в планината без сключен договор с тях и информация за това какво включва пътуването. Този човек законово не носи абсолютно никаква отговорност ако се случи нещо на някого! Да не говорим, че планинска застраховка на туристите в планината се сключва задължително от туроператора (ако туристът няма валидна целогодишна такава). Моля проверявайте информацията в регистъра преди да давате препоръки за нелицензирани водачи!

 2. avatar
  Vilyalinova says:

  Аз бях с групата и не е вярно, че не сме били екипирани.
  Причината е в общината, която й се е досвидяло да разчисти 12км път. Аз съм на 70г и за сетен път се убедих, че грижата за човека липсва в България. Къде са кметовете на Тетевен и Рибарица , защо не са почистили пътя? На този въпрос чакам отговор и не само аз.

  1. avatar
   Татяна Иванова says:

   На 31 декември в цялата страна пътната обстановка беше тежка. Дори магистрала беше затворена Защо се излагате бе хора? Ще остави някой почистването на населените места, за да разчиства път за ненормалници, хукнали при такива условия в най-коварната планина. А Иван след като вижда климатичната обстановка да връща на хората взетите пари и да отменя мероприятието. В тази професия си има рискове и от двата риска живота на хората или неустойката за резервациите, кой трябва да избере?! И как може да откаже помощ?! Нали е застраховал хората? Иван е постъпил безотговорнн.

 3. avatar
  Силвия Марушкина says:

  Бях част от групата и правя уточнения:
  1. Цената за възрастен беше 125 лв., а не 120 лв.
  2. Разстоянието от Рибарица до х.Бенковски е 17 км.
  3. От Рибарица тръгнахме в 11.20.
  4. Няколко човека от групата звъняха на 112 с апел за помощ.Не знам кой е отказвал такава.
  5.Някои от групата -( 4-5 човека)получиха измръзвания, между които две деца.
  Първите туристи, между които бях аз, пристигнаха в 01.10 часа.Последните дойдоха в 02.00 часа.
  Един човек беше с усукани връзки на коляното.
  6.Случилото се дължи на дълбоко непрофесионални подход на водача към обстановката и условията, в които бяха поставени 32 човешки живота, между които и деца.
  7.Огромен късмет имахме, че времето беше ясно и тихо. Не искам да си помисля какво щеше да се случи!
  8.Поздравления за стоицизма на всички българи, които, водени от любов към планината, трябваше да покажат отново стоицизъм в борба за физическото си оцеляване, преодолявайки институционалното безхаберие!

 4. avatar
  bgtara says:

  Напълно подкрепям коментара на Силвия. Аз пристигнах в 1.30, след мен имаще още хора. Само ще допълня и 8 часа липса на вода, което обезводни всички. Според мен мероприятиято трябваше да бъде отменено, особено след като се е знаело предварително, че няма утъпкан път. Аз не съм планинар и нямах дори бегла представа, че 4-те часа, които бяха обявени първоначално ще се превърнат в 14. За мен това беше огромно натоварване. Сега се налага да ходя на физиотерапия, която естествено трябва да си платя аз. И то само и само водачът да не загуби 125 лв….Естествено умножено по 34 сумата е съществена, особено ако не се издават и никакви документи за нея…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Няма ли да завършите поръчката си?

Въведете данните си, за да се свържем с вас, може да си дадем и малка отстъпка.

Call Now Button