Как да се подготвиш за първото си състезание по планинско колоездене

author
0 minutes, 2 seconds Read

Нищо не може да се сравни с вълшебното удоволствие, което ти носи карането на велосипед!

Но и нищо не може да се сравни и с болката при падане от него! За това ще ти дам няколко полезни съвета как да си прекараш страхотно на някое от състезанията по планинско колоездене, които ще се проведат през този сезон. Само след няколко дни е стартът на планинския супер маратон Витоша 100. Участниците ще стартират  от  Резиденция Бояна и ще направят една близо 100 километрова обиколка на Витоша.

Опознай терена

За първото си състезание е хубаво добре да опознаеш терена като разгледаш GPS track-а или като го преминеш. Така ще знаеш къде можеш да караш по-бързо , кога идва ред на спиращото дъха изкачване(бутане) и къде се намира камъка, който чупи зъби и изкривява каплите. Има и бонус-лесно ще разбереш колко часа мъчително изкачване ти остава.

Помощ от приятел

Щастието е пълно, когато е споделено. Планинското колоездене е социален спорт за това не се състезавай сам. Извикай някой от твоите “riding buddies”. Внимавайте само с разговорите , защото ще ви свърши въздуха. Винаги е по-забавно, когато споделиш преживяването с някого. Така ще намалиш напрежението и няма да усетиш умората.

Постави си цели

Правиш го само заради изживяването или искаш да мачкаш ? Ако просто се надяваш да финишираш , не се притеснявай може да ти отнеме 24 часа, но няма невъзможни неща! Ако обаче искаш да си на стълбичката и да пръскаш останалите с шампанско ще трябва да се потрудиш доста.  Можеш да се свържеш с хора участвали в предишно издание на състезанието. Лесно ще ги намериш в социалните мрежи.

Не преяждай

Наполеон е казал, че армията марширува според стомаха си. Подготовката за това е сложен процес и е индивидуално за всеки. Препоръчително е да се храните 3 часа преди състезанието. По време на карането можете да хапвате протеинови барове и кофеинови бонбони. Много важен е и приема на течности. Няма да е готино да виждаш припаднали колоездачи по пътеките.

Провери велосипеда си

Не искаш да гониш каплите си в две различни посоки нали ? Тогава е хубаво да погледнеш колелото си преди състезанието. Провери за луфтове в средното движение ,вилката, каплите, спиците , спирачките, смажи веригата(направи си списък за да не забравиш нещо). Увери се, че гумите ти са добре напомпани. Е получи достатъчно съвети за първото си състезание по планинско колоездене, подготви се добре и мачкай!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Няма ли да завършите поръчката си?

Въведете данните си, за да се свържем с вас, може да си дадем и малка отстъпка.

Call Now Button situs toto