fbpx
Забавления в гората с нулеви отпадъци

Забавления в гората с нулеви отпадъци

купи от тук

Летните жеги са най-подходящото време да се отдадем на разходки и къмпинг в гората. Напливът от туристи през летният сезон обаче , води до замърсяване с огромни количества пластмаса, която се разгражда за около 500 години. Ние не сме наследили Земята от дедите си, а сме я взели назаем от децата си.

Една чудесна възможност за забавление през лятото е фестивалът “Лятна случка” , който ще се проведе на 13,14 и 15 юли в м.Карандила , близо до Сливен. Лятна Случка се придържа към концепцията „Нулеви отпадъци“ или поне намаляване на отпадъците, като за целта всички участници, кухни, барове и т.н. е добре да предлагат прибори и посуда за многократна употреба за продажба или под формата на депозит /чаши за напитки, чинии, прибори и др./. Това важи със сто процентова сила за чашите, които ще се предлагат и от които ще се консумират бира и напитки на фестивала. Гостите ще могат да закупят или вземат на депозит /5 лв/ чаши за многократна употреба „stack cup“ с логото на фестивала, канчета или други предложения за консумация на напитки от организаторите. Друг вариант за кухните е използването на бързо биоразградими съдове, компостируеми /от трици, бамбукови, захарна тръстика и др./ за еднократна употреба, които биха станали част от обмяната на веществата без да замърсяват околната среда.За да остане природата чиста и след нашия Фестивал, за да могат растенията и животните да живеят без да ядат отпадъците от опаковки и съдове, останали след събитието, е необходимо всеки гост, участник, организатор да си носи съдове /метално канче, чаша, прибори, купички, чинии/, торбички за многократна употреба и др., които да се върнат обратно вкъщи и да не останат боклуци в красивата Синя планина;

  1. Участниците, които ще предлагат храни, напитки, сувенири и др. стоки е необходимо да гледат по-природно към опаковките т.е. да НЕ предлагат найлонови, пластмасови и други трудно разградими опаковки тъй като е възможно голяма част от тях да останат в природата. Забранено е предлагането в стъклен амбалаж поради съображения за сигурност /лесно нараняване/ и трудност в събирането на такъв вид отпадък. Предлаганите опаковки и съдове да са от:
  • рециклирана хартия/картон /чаши, чинии, халби, опаковачни торбички/;
  • туристически метални канчета;
  • чинии от захарна тръстика или трици, растителна пулпа;
  • дървени /вилици, лъжици, купички и др/, бамбукови;
  • непечена глина, която лесно се разгражда,
  • торбички за многократна употреба. Предходното важи и за всякакви елементи на агресия и склонност към конфронтация с гостите на фестивала. Молим всички, свидетели на подобно поведение да сигнализират своевременно на човек от екипа на „Лятна случка“. Забранена е употребата на всякакъв вид взривни вещества, димки или бомбички на цялата фестивална ареа и палатковия лагер, освен ако това не е част от програмата на някой участник, за което сме предварително уведомени. Малолетни и непълнолетни лица са добре дошли на фестивала с родител или пълнолетен придружител /отговорник,  ръководител/ и подписана предварително декларация или друг документ регламентиращ присъствието и участието на лицата във фестивалаАбсолютно е забранено къпането в езерото, недалеч от което ще се провежда фестивалът! Сигурни сме, че всички хора, които ще присъстват на „Лятна Случка“ са страхотни и добронамерени хора, но мислете за багажа си понякога докато се забавлявате на воля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

STILL NOT SURE WHAT TO DO?

We are glad that you preferred to contact us. Please fill our short form and one of our friendly team members will contact you back.

Form is not available. Please visit our contact page.
X
CONTACT US