fbpx
Затварят метеорологичната станция на връх Мусала

Затварят метеорологичната станция на връх Мусала

На 2 октомври 1932 г. при изключително за сезона хубаво и слънчево време е официално открита метеорологичната станция на най-високия връх на Балканите – Мусала (2925,40 м).
От тогава ДО СЕГА без прекъсване, независимо от тежките метеорологични и финансови условия, се провеждат наблюдения върху времето от няколко поколения всеотдайни метеоролози. В помощ на прогнозата за времето и предупрежденията за опасни явления бяха предаваните на всеки 3 часа данни от върха.
ДРУГА ДАТА СЪЩО ЩЕ ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА НА МЕТЕОРОЛОГИЯТА В БЪЛГАРИЯ – 1 ОКТОМВРИ 2016 г! Един ден преди 84-годишнина от откриването на метеорологичната станция на вр. Мусала бяха прекратени метеорологичните измервания на върха за неопределено време. ЗАЩО ЛИ?!
НЕ СМЯТАМ, ЧЕ ТРАГИЧНИЯТ ИНЦИДЕНТ С КОЛЕГАТА И МОЙ ЛИЧЕН ПРИЯТЕЛ ОГНЯН ФИЛИМОНОВ, КОЙТО 20 ГОДИНИ РАБОТИ В СТАНЦИЯТА И ФАКТА, ЧЕ НЯМА ПОДГОТВЕНИ ХОРА Е ПРИЧИНА ЗА „КОНСЕРВИРАНЕТО” НА СТАНЦИЯТА! Сподели Красимир Стоев метеоролог НИМХ към  БАН.


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

STILL NOT SURE WHAT TO DO?

We are glad that you preferred to contact us. Please fill our short form and one of our friendly team members will contact you back.

Form is not available. Please visit our contact page.
X
CONTACT US